Οικολογία

Η πιο οικολογικά πράσινη πρωτεύουσα στον κόσμο θα είναι, σε 7 χρόνια, η πόλη της Κοπεγχάγης. Για περισσότερα κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.oikologos.gr/index.html

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1ο Θέμα: «Η θαλάσσια ζωή στο λιμάνι της Ερέτριας»

Πώς φτιάξαμε τη συνέντευξη με τον επαγγελματία ψαρά. Δείτε τη πατώντας στο σύνδεσμο (link) που ακολουθεί.

Συνέντευξη

Συνέντευξη με τον κ. Μίγγο Δημήτριο, επαγγελματία ψαρά της Ερέτριας.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 -Καλημέρα σας, καπετάνιε!

-Καλημέρα, παιδιά!

-Το όνομά σας;

-Δημήτρης Μίγγος.

-Λοιπόν, καπετάν Δημήτρη, είμαστε μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου-Αττικής, πηγαίνουμε στην Δ΄ τάξη και έχουμε έρθει ημερήσια εκδρομή στην πόλη σας. Θα θέλαμε-αν δεν έχετε αντίρρηση-  να μας παραχωρήσετε μια συνέντευξη σχετικά με τη δουλειά σας. Μάθαμε ότι είστε επαγγελματίας ψαράς και θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μας και για την έρευνα που κάνουμε με θέμα «Η θαλάσσια ζωή στο λιμάνι της Ερέτριας», αν απαντούσατε με ειλικρίνεια σε μερικές ερωτήσεις που έχουμε ετοιμάσει για σας. Τι λέτε, θα μας βοηθήσετε;

-Ευχαρίστως, παιδιά!

-Όποτε είσαστε έτοιμος αρχίζουμε.

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 Ερ.: Πότε και πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε επαγγελματικά με το ψάρεμα;

Απ.: Ο πατέρας μου είναι ψαράς. Λοιπόν, από νωρίς αγάπησα τη θάλασσα και το ψάρεμα. Έμαθα σιγά-σιγά κοντά στον πατέρα μου τη δουλειά κι όταν μεγάλωσα αποφάσισα ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά με το ψάρεμα.

Ερ.: Με ποια μέθοδο ψαρεύετε εσείς;

Απ.: Εμείς ψαρεύουμε με δίχτυα. Ψαρεύουμε και τη μέρα και τη νύχτα. Την ημέρα παρατηρούμε το βυθό με ειδικές κάμερες που έχουμε τοποθετήσει κάτω απ’ το σκάφος. Έτσι, βλέπουμε πού υπάρχουν ψάρια και ρίχνουμε τα δίχτυα. Τη νύχτα χρησιμοποιούμε τους φανούς, δηλαδή ειδικές λάμπες που προσελκύουν τα ψάρια και τα οδηγούν κοντά στο γρι-γρι. Όταν πλησιάσουν κοντά τα ψάρια, ρίχνουμε στη θάλασσα μια μεγάλη βάρκα που προχωρεί κυκλικά γύρω απ’ το γρι-γρι. Με τα δίχτυα παγιδεύουμε τα ψάρια και τα πιάνουμε. 

Ερ.: Ποιους άλλους επαγγελματικούς τρόπους ψαρέματος γνωρίζετε;

Απ.: Υπάρχουν πολλοί τρόποι ψαρέματος. Τα σκάφη της παράκτιας αλιείας χρησιμοποιούν δίχτυα, ορμιές, παραγάδια και κιούρτους.

Ερ.: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας;

Απ.: Οι επαγγελματίες ψαράδες πασχίζουν για το μεροκάματο. Το κύριο εισόδημά τους προέρχεται απ’ αυτή τη δουλειά. Οι ερασιτέχνες ψαράδες ασχολούνται με το ψάρεμα από χόμπι. Δεν τους ενδιαφέρει η ποσότητα των ψαριών που θα πιάσουν, γιατί δε ζουν από το επάγγελμα αυτό. Τους αρέσει περισσότερο να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα για να ψαρεύουν και να περνούν έτσι ευχάριστα την ώρα τους.

Ερ.: Υπάρχουν παράνομοι τρόποι αλιείας; Αν ναι, τότε ποιοι είναι αυτοί;

Απ.: Μερικοί παράνομοι τρόποι αλιείας είναι το ψάρεμα με δυναμίτη, το ψάρεμα με μπουκάλες οξυγόνου, το ψάρεμα με πολύ ψιλά δίχτυα κ.ά. Όμως τα τελευταία χρόνια τα σύγχρονα μέσα εντοπισμού που υπάρχουν, οι αυστηροί νόμοι, η συνεχής αστυνόμευση από το λιμενικό έχουν αποδώσει καρπούς και έχουν περιορίσει σημαντικά την παράνομη αλιεία.    

Ερ.: Σε ποια περιοχή ψαρεύετε συνήθως;

Απ.: Όπου υπάρχουν ψάρια. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να μετακινούμαστε μακριά για να βρούμε ψαρότοπους. 

Ερ.: Τι είδους ψάρια έχει η ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας;

Απ.: Η Ερέτρια και ο νότιος Ευβοϊκός έχουν όλων των ειδών τα ψάρια όπως τσιπούρες, λαβράκια, γόπες, μπαρμπούνια, σαργούς, γοφάρια, μπαλάδες κ.ά. 

Ερ.: Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψάρι που ψαρέψατε ποτέ; Τι βάρος είχε περίπου;

Απ.: Το μεγαλύτερο ψάρι που έχουμε ψαρέψει μέχρι σήμερα είναι ένας τόνος που ζύγιζε περίπου 250 κιλά.

Ερ.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία που είχατε ποτέ στη δουλειά σας;

Απ.: Μια φορά κινδυνεύσαμε από ένα ξαφνικό μπουρίνι. Αναγκαστήκαμε να ψάξουμε για να βρούμε απάγκιο, γιατί κινδυνεύαμε να βυθιστούμε. Τελικά ρίξαμε άγκυρα σ’ έναν ορμίσκο μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα κι έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. 

Ερ.: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη δουλειά σας;

Απ.: Φυσικά οι καιρικές συνθήκες. Είναι πολύ σκληρή η δουλειά μας. Είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε μέσα στον ήλιο, μέσα στη βροχή, μέσα στο κρύο. Με άσχημο καιρό πάνω από 6 μποφόρ σταματάμε το ψάρεμα για λόγους ασφαλείας. Ύστερα δεν έχουμε τη συμπαράσταση που θα θέλαμε από το κράτος.

Ερ.: Ποια σημαντικά προβλήματα γνωρίζετε που αφορούν τη  θαλάσσια ζωή της περιοχής σας;

Απ.: Το πρώτο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της υπεραλίευσης που έχει μειώσει σημαντικά την ποσότητα των ψαριών της περιοχής. Μετά, η συνεχής ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απόβλητα των μεγάλων βιομηχανιών που έχουν συγκεντρωθεί στη βιομηχανική ζώνη της Βοιωτίας και η ρύπανση από τα αστικά λύματα της πόλης λόγο ανεπάρκειας έργων υποδομής, αλλοιώνουν σταδιακά το φυτικό και ζωικό κόσμο της θάλασσας.    

Ερ.: Ποιο είναι το μέλλον της αλιείας κατά την προσωπική σας γνώμη; Γιατί;

Απ.: Το μέλλον της αλιείας προβλέπεται δυσοίωνο. Τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με το ψάρεμα είναι ελάχιστα. Τα μέσα που υπάρχουν σήμερα είναι σύγχρονα και έχουν αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς τρόπους αλιείας. Οι ψαράδες πλέον είναι επιχειρηματίες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί, γιατί οι συνθήκες εργασίας παραμένουν δύσκολες.

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 -Ευχαριστούμε πολύ, καπετάνιε, που μας παραχωρήσατε αυτή τη συνέντευξη. Η συμβολή σας στην έρευνά μας θα είναι πολύτιμη, αλλά πιστεύουμε πως θα είναι χρήσιμη και για την ίδια την όμορφη πόλη σας.

-Παρακαλώ πολύ, παιδιά. Είμαι πάντα στη διάθεσή σας!

2ο Θέμα: «Ελιά:το ιερό δέντρο των θεών»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: